torstai 22. tammikuuta 2009

Täällä puhutaan suomea!

Rakennan elämää tänne puolelle Suomea [tai yleensäkin Suomeen...] pikku hiljaa. Välillä tekee meili haukata vähän liiankin suuri pala kerralla. Joka paikkaan, minne kutsutaan, tekisi mieli mennä. Toisinaan on kuitenkin pakko muistuttaa itselleen, ettei kaikkea ole pakko tehdä ja saada vielä ihan nyt ja heti. Ensi viikollakin ehtii, tai ensi kuussa.

Olen jatkanut ajanviettoa niiden tuttujen ja turvallisten [ja ihanien!] ihmisten seurassa. Viikonloppuna en koonnutkaan kylppärin hyllykkö [ja siksi vessaan ostetut muovikukatkin majailevat vielä vessapaperilaatikossa] vaan lauantaina vietin leppoisaa aikaa E:n luona ja sunnuntaina sain oppitunnin kaalikääryleiden teosta ja Carcassonen peluusta B:llä ja V:llä. Hävisin kaikki kaksi peliä, mutta kaalikääryleet olivat herkullisia!



Japanissa oli aikaa itselle. Huomaan oppineeni paremmin tarkkailemaan itseäni. Millainen olen väsyneenä, millainen iloisena... Milloin on parempi maata kotona peiton alla ja milloin taas aika nähdä ystäviä. Olen myös antanut itselleni olla luvan väsynytkin. Aina ei tarvitse jaksaa yrittää. Kuten lauantaina, kun en vieläkään saanut aikaiseksi pestä pyykkiä. Stressaamisen sijaan kävin ostamassa kolmet uudet sukat, ne kun loppuivat kesken. Tiistaina jo jaksoin pestä pyykkiäkin ja eilen olin hurjan energinen. Tänään on sitten ollut taas sohvallamakoilupäivä. Imuroin sentään, mutta imuri on vielä keskellä keittiön lattiaa.

Virastoissa ynnä muissa "virallisissa paikoissa" juoksemisesta en tykkää. Vielä vähemmän nyt, kun joudun ensin etsimään Kelat sun muut netistä ja sitten olemattomilla suunnistustaidoillani löytämään ennalta vieraat paikat. Mutta hyvää palvelua olen saanut [eikä ole kyllä tullut sellainen olo, mistä jotkut Japanin-reissaajat puhuvat, että Suomessa huomaisi selvästi palvelun olevan huonompaa!]. Ja ihanaa on ollut, kun kaikki asiansa on saanut selittää suomeksi! Osan asioista olen yrittänyt hoitaa netissä, mutta loppujen lopuksi se ei ole niin kätevää kuin kuvittelisi. Vakuutusyhtiöstä soittelivat vielä perääni kumminkin ja maistraattiin jouduin soittamaan itse, kun eivät kirjani siirtyneetkään heti uudelle paikkakunnalle, enkä meinannut saada kaikkia paikkakuntalaisille kuuluvia etuja sen takia käyttööni. Luultavasti olen myös unohtanut hoitaa joitakin tärkeitä juttuja. Kelasta esimerkiksi lähestyivät minua kirjeellä, jossa kyselivät, asunko vielä ulkomailla vai olenko palannut Suomeen. Minulle oli myönnetty oikeus sosiaaliturvaan vain joulukuun lopulle... Kaikkea ei vaan voi muistaa. Mutta hengissä ollaan, edelleen ja ilman mitään suurempia paluushokkeja [ainakin toistaiseksi].

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse muistan myös tuon tunteen, kun ensin oli miettinyt ahdistuneena, kuinka asiat selittää englanniksi jossain luukulla, ja sitten kun oivaltaakin, että olen Suomessa eikä tarvikaan selittää mitään vieraalla kielellä. Jotenkin ihanan helpottava tunne :) Nyt sen tunteen olin jo oikeastaan unohtanut, kun olen vajaan vuoden ollut Suomessa. Tosin en ollut yhtä kauaa ulkomailla kuin sinä.
Tsemppiä sopeutumisessa Suomen oloihin!

Emma kirjoitti...

Kuulostaapa kivalta. On fiilis että on elämää mutta kerkee myös maata viltin alla sohvalla :)

AC kirjoitti...

Eu senti mais ou menos a mesma coisa agora no Brasil. Já aqui na Finlândia, a situacão pra mim é um pouco difícil por causa do idioma. Quem sabe um dia melhora!
Eu não sabia que vc tinha ficado em Guarulhos! E adorei que vc usou "meu" no seu comentário... bem paulista, como eu ;)
Bom final de semana e boa sorte com sua "nova velha" vida na Finlândia!

Marja kirjoitti...

Hyvä, että paluu on käynyt iisisti.

Carcassonne on muuten tosi kiva peli, meillä pelataan sitä usein (Kivikausi-versiota).

17 neliötä kirjoitti...

Hehee...minä olen saanut samaisen kelan kirjeen jo KAKSI eri kertaa!! Jotenkin asiat vaan järjestyvät, kivaa, jos osaat ottaa rennostikin! :)

Tiina Tee. kirjoitti...

Dobra: varmaan se tunne ajanmyötä unhoittuu... mutta ehkä sitä voisi yrittää kaivaa esiin siinä vaiheessa, jos taas ottaa päähän kaikenlainen virastoissa juoksentelu.

Emma: Niin just! Hyvä tasapaino. Silti musta tuntuu kyllä, et välillä tarvitsisin vieläki enemmän sitä aikaa maata viltin alla...

Carolina: eu sei q finlandes, como japones, é uma lingua dificil!! Eu ensinei finlandes pra japoneses, e achei mto dificil!!

Ilona: Kivikausiversiota en oo vielä päässytkään pelaamaan... viime viikonloppuna meni taas useampi tunti carcassonen parissa, hauskaa että siitä on tullut aika samoihin aikoihin kahdessa eri ystäväporukassani "hitti".

17 neliötä: pitäisi olla jokin paluumuuttajan muistilista... kukahan tekis sellaisen?